Skoči na vsebino

Covid-19 in Slovenci: ekonomski in širši družbeni vidiki boja proti pandemiji

19,00 z vključenim DDV

Franjo Štiblar

Knjiga Covid-19 in Slovenci na inovativen način celovito obravnava koronakrizo in daje konkretne nasvete Slovencem kako se ji uspešno upreti. Z makro vidika za 43 držav najprej analizira pomen specifičnosti okolja države za vnos covida-19 vanjo, zatem pa oceni škodo, ki jo širjenje virusa povzroča. Pogled je multidisciplinaren, saj so poleg ekonomskih vključene zdravstvene, geostrateške, demografske in politične značilnosti države. Rezultati mednarodne primerjave omogočajo predloge konkretnih protikoronskih ukrepov za Slovenijo, uspešnih za vse variante covida-19 in tudi za bodoče virusne krize.

Prvi, vsebinski del knjige izhaja iz stališča epidemiologov, da je covid-19 bolezen ljudi, ki se širi z veliko medosebnimi stiki v državi in med državami. Tega je več v razvitih državah in med bogatejšimi, zato bi jo lahko označili tudi kot »bolezen bogatih«, ki pa ob razvitem zdravstvenem sistemu manj umirajo za covidom-19. Za omilitev negativnih posledic krize predlaga nuklearno opcijo v treh pogledih: nuditi ljudem in gospodarstvu toliko fiskalne podpore in toliko bančne podpore kolikor je potrebujejo, hkrati dosledno in popolnoma uveljaviti protikoronsko zaprtje za kratek čas. To kaže formalizirani model zapiranja proglasitve epidemije, ki primerja velikost gospodarske škode in škode izgube življenj.

Drugi empirični del knjige kvantitativno empirično poglobljeno analizira in napoveduje vpliv covida-19 na značilnosti okolja v državi in na življenje njenih prebivalcev. Potrjuje pozitivno vlogo stimulativne in ne zategovalne ekonomske politike v odpravi posledic krize.

 

Avtor: Franjo Štiblar
Založnik: Univerza v Ljubljani Pravna fakulteta
Vezava: Mehka vezava
Format: 23,4 cm (v) x 16,6 cm (š)
Št. strani: 214