Skoči na vsebino

Splošni pogoji

Splošni pogoji poslovanja spletne trgovine Dobraknjiga.eu (v nadaljevanju: Dobra knjiga) so sestavljeni v skladu z Zakonom o elektronskem poslovanju na trgu (ZEPT), Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Obligacijskim zakonikom (OZ) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1).

Prosimo vas, da splošne pogoje poslovanja pred uporabo spletne trgovine pazljivo preberete.

Splošni pogoji poslovanja obravnavajo delovanje spletne trgovine, pravice in obveznosti uporabnika ter poslovni odnos med ponudnikom in kupcem. Uporabnika zavezujejo splošni pogoji, ki so veljavni v trenutku oddaje spletnega naročila. S potrditvijo naročila je uporabnik seznanjen s splošnimi pogoji poslovanja, varstvom osebnih podatkov in pravnim obvestilom.

S spletno trgovino upravlja Dobra knjiga, Luka Erceg s.p. (v nadaljevanju: ponudnik), Panonska ulica 6, 2000 Maribor, matična številka: 8127026000, davčna številka: SI72648317, ki je tudi ponudnik storitev e-poslovanja.

Spletna trgovina je odprta vsak dan, 24 ur na dan. Zaradi različnih tehničnih razlogov poslovanje prek spletne trgovine ali celo dostop do trgovine včasih ni mogoč. Zato si ponudnik pridržuje pravico, da za določen ali nedoločen čas omeji ali popolnoma ustavi dostop do strani spletne trgovine. Ponudnik ne prevzema odgovornosti za delovanje trgovine zaradi neznanja uporabe, kakršnih koli posledic zlorabe spletne trgovine, nedelovanja storitev zaradi izpada omrežja, izpada električne energije ali drugih tehničnih motenj, ki bi lahko začasno, lahko tudi za daljši čas, motile uporabo.

Naročilo ter plačilo neposredno v spletni trgovini je možno le v Sloveniji, za ponubo in naročila v tujino nam prosim pišite ali nas pokličite.

 1. Postopek nakupa

Registracija uporabnika pri naročilu ni obvezna, je pa zaželena, saj vam omogoča lažje nakupovanje v bodoče. Za izvedbo naročila je obvezen vnos osebnih podatkov (ime, priimek, naslov, elektronski naslov) in izbor dostave (dostava na dom ali osebni prevzem po dogovoru). V primeru nakupa podjetja lahko vpišete tudi naziv podjetja ter ID za DDV.

Plačilo za nakupe v spletni trgovini je možno z neposredno bančno transakcijo na podlagi predračuna, po povzetju ali s kreditno kartico (Visa, MasterCard, AmericanExpress).

Naročilo se začne z izbiro želenih izdelkov, in sicer s klikom na gumb DODAJ V KOŠARICO pri želenim izdelkih. Za nakup zadošča že en izdelek. Po opravljeni izbiri in ob predpostavki, da se strinjate z vsebino košarice, lahko nadaljujete z nakupom.

Postopek nakupa in plačila za izdelke je sestavljen iz štirih korakov: 1. PRIKAŽI KOŠARICO – tukaj preverite ali ste v košarico dodali željene artikle (lahko pa dodate tudi druge knjige v spletni trgovini) 2. nadaljujemo s klikom na tipko NADALJUJ NA BLAGAJNO 3. Izpolnite podatke plačnika, način dostave in izberite način plačila. Tu lahko navedete tudi opombe glede prevzema oz. dostave. 4. Nakup zaključite z klikom na gumb KUPITE SEDAJ.

Postopek naročanja lahko prekinete v vsakem trenutku tako, da zaprete okno brskalnika, razen v primeru, da ste naročilo že potrdili neposredno po vnosu podatkov. V tem primeru se za morebitne dodatne informacije obrnite na nas na telefonsko številko 051 696 381 ali na e-naslov info@dobraknjiga.eu.

Po opravljenem naročilu boste po elektronski pošti prejeli potrdilo o naročilu z napotki za plačilo predračuna, v kolikor ste izbrali to možnost.

 1. Cene

Vse navedene cene so v evrih (EUR) z DDV-jem. Cene veljajo v trenutku oddaje naročila in nimajo vnaprej določene veljavnosti, razen v primeru akcij, ko je veljavnost ponudbe posebej označena.

Kljub izjemnim naporom, da bi zagotovili najbolj ažurne in točne podatke, se lahko zgodi, da je podatek o ceni napačen. V tem primeru, ali v primeru, da se cena izdelka spremeni med obdelavo naročila, bo ponudnik kupcu omogočil odstop od nakupa.

Kupoprodajna pogodba med ponudnikom in kupcem je sklenjena v trenutku, ko ponudnik potrdi naročilo. Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksirani in veljajo tako za ponudnika kot za kupca. Po oddaji naročila uporabnik prejme obvestilo po elektronski pošti, da je naročilo sprejeto oziroma zavrnjeno. 

 1. Način plačila, potrditev plačila in račun

Spletna trgovina omogoča plačilo s kreditno kartico (Visa, Mastercard, AmericanExpress), plačilo z neposredno bančno transakcijo na podlagi predračuna ali plačilo po povzetju. V primeru predračuna, je rok za plačilo osem (8) dni po prejemu predračuna.

Originalni račun bo v fizični obliki priložen k dostavljenem fizičnem izdelku. V primeru osebnega prevzema na prevzemnem mestu prejme kupec natisnjen račun za naročen izdelek ob prevzemu blaga.

Na računu so razčlenjeni vsi stroški v zvezi z nakupom. Kupec je dolžan preveriti pravilnost podatkov za izdajo računa pred oddajo naročila. Kupec je dolžan preveriti pravilnost podatkov na računu in o morebitnih napakah najkasneje v osmih (8) delovnih dneh obvestiti ponudnika. Kasneje podanih ugovorov glede pravilnosti izdanih računov ponudnik ne upošteva.

 1. Dostava in stroški dostave

Za vsak nakup v znesku nad 50,00 € je dostava brezplačna.

Stroški priprave blaga in pošiljanja za redna naročila znašajo 4,50 € za Slovenijo (in vključujejo DDV). Stroški so enotni ne glede na število naročenih izdelkov, če je naročeno v istem dnevu do 14.00.

Nakup za tujino neposredno preko spletne trgovine ni možen, za ponudbo nam pišite ali nas pokličite (stroški za dostavo se obračunajo po ceniku dostavne službe).

Ponudnik se zavezuje k čim prejšnji obdelavi naročila, točen čas pa je odvisen od naročenega izdelka ali storitve.

NAČIN DOSTAVE

Pošiljke dostavlja GLS d.o.o., zato za način dostave veljajo splošni pogoji GLS d.o.o.. V izrednih primerih bo dostavo izdelka opravilo drugo dostavno podjetje, v tem primeru bo naročnik o spremembi dostavljavca obveščen po telefonu ali preko elektronske pošte.

Če menite, da dostavljavec potrebuje dodatne informacije za izročitev pošiljke, vas prosimo, da jih pri izpolnjevanju podatkov o naročniku vpišete v opombe ali pri okencu »stanovanje«.

Naročilo lahko po dogovoru in brez dodatnih stroškov prevzamete na naslovu: Dobra knjiga, Luka Erceg s.p., Panonska ulica 6, 2000 Maribor. V primeru osebnega prevzema bo ponudnik kupca po elektronski pošti obvestil, ko bo blago pripravljeno za prevzem.

Naročila iz tujine obravnavamo posamično in si pridržujemo pravico zavrnitve naročila, brez obrazložitve. Naročilo lahko oddate na info@dobraknjiga.eu.

 1. Pravica do odstopa od naročila

Kupec (potrošnik v smislu določil Zakona o varstvu potrošnikov) lahko v roku štirinajst (14) dni po prejemu blaga ponudniku pisno sporoči, da odstopa od naročila, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev.

Odstop od naročila kupec pošlje na naslov Dobra knjiga, Luka Erceg s.p., Panonska ulica 6, 2000 Maribor, s pripisom ‘Spletna prodaja’ ali po elektronski pošti na naslov info@dobraknjiga.eu.

V primeru odstopa od naročila mora kupec prejeto blago nemudoma ali najkasneje v štirinajstih (14) dneh po prejemu vrniti ali poslati po pošti na zgoraj navedeni naslov prodajalca.

Edini strošek, ki bremeni kupca v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek vračila blaga (ki se v primeru pošiljanja obračunava po ceniku dostavne službe in je odvisen od tega, ali gre za pošiljko/paket/tovor). Pošiljk z odkupnino ne sprejemamo.

Vračilo opravljenih plačil bo izvedeno takoj, ko bo to mogoče, najkasneje pa v roku štirinajst (14) dni od tedaj, ko bo ponudnik prevzel vrnjeno blago. Prejeto plačilo se kupcu vrne z enakim plačilnim sredstvom, kot ga je uporabil.

Kupec nima pravice do odstopa od pogodbe pri pogodbah, katerih predmet je artikel, ki je bil izdelan po natančnih navodilih potrošnika, ki je bilo prilagojeno njegovim osebnim potrebam, ki zaradi svoje narave ni primerno za vračilo.

 1. Reklamacije

Reklamacije bodo upoštevane, če ponudnik ni upošteval dogovora pri naročilu (nedostavljeno naročilo naročenega izdelka ali pa je dostavil poškodovan izdelek oziroma storitev ni bila opravljena, ali pa je bila opravljena skladno z dogovorom in popravilo ni možno). Ponudnik se zavezuje, da bo navedene napake odpravil v najkrajšem možnem času.

Ponudnik si pridržuje pravico zavrniti reklamacijo v naslednjih primerih:

 • če ni priloženega računa,
 • če je vrnjen izdelek poškodovan,
 • če je uporabnik izdelek ali storitev neomejeno uporabljal do odstopa od pogodbe.
 1. Varnost

Spletna stran s trgovino uporablja ustrezna tehnološka in organizacijska sredstva za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov, naročil ter plačil.

 1. Varovanje osebnih podatkov

Ponudnik se zavezuje, da bo varoval vse zasebne podatke uporabnika v skladu z določili Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) in Splošno uredbo EU o varstvu podatkov. Vsi osebni podatki uporabnika spletne trgovine so zaupni in ne bodo v nobenem primeru posredovani nepooblaščenim osebam.

Večino strani v spletni trgovini se lahko obišče, ne da bi morali razkriti svoje osebne podatke, na primer ime, naslov in e-naslov. Kljub temu pa se nekatere informacije pridobivajo samodejno z uporabo piškotkov in spletnih signalov (»pixel tags«), standardnih orodij v spletni industriji. Uporaba piškotkov in spletnih signalov omogočajo prepoznati posamezne IP-naslove, vrsto brskalnika, ki ga obiskovalec spletne strani uporablja in splošno aktivnost obiskovalca na spletu.

Za nakup v naši spletni trgovini je potrebno zbiranje nekaterih vaših osebnih podatkov. Podatkov, ki nam jih boste posredovali, ne posredujemo tretjim osebam, razen za namen potrditve veljavnosti nakupa in dostave izdelkov. Ponudnik izvaja vse potrebne ukrepe za varovanje zaupnosti osebnih podatkov v skladu z ZVOP-1 in Splošno uredbo EU o varstvu podatkov.

Z nakupom v spletni trgovini izrecno soglašate, da vaše osebne podatke, ki jih posredujete ob naročilu (ime, priimek, naslov, e-naslov, telefon) shranimo in jih uporabljamo izključno za potrebe izpolnitve naročila, vaš e-naslov pa lahko uporabljamo za neposredno trženje svojih enakih ali podobnih izdelkov ali storitev, kot ste jih kupili v spletni trgovini. Ob prvem obisku lahko zavrnete piškotke, s pomočjo katerih se nalagajo vaši podatki na brskalniku.

Če se strinjate z uporabo, potrjujete, da ste prebrali Pogoje poslovanja tega spletnega mesta in dajete soglasje k zbiranju in uporabi osebnih podatkov.

 1. Odveza odgovornosti

Ponudnik ne odgovarja za uporabo spletne trgovine in za morebitno škodo povzročeno z uporabo tam nahajajočih se spletnih vsebin. Ponudnik se po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni na njihovih straneh. Kljub temu se lahko lastnosti izdelkov, rok dobave ali cena spremenijo tako hitro, da ponudnik ne uspe popraviti podatkov na spletnih straneh. V takem primeru bo ponudnik kupca obvestil o spremembah in mu omogoča odstop od naročila ali zamenjavo naročenega izdelka.

Čeprav se ponudnik trudi zagotoviti natančne slikovne prikaze prodajnih izdelkov, je potrebno vse slikovne prikaze jemati kot simbolične in tako ne zagotavljajo lastnosti izdelka. 

 1. Pravno obvestilo

Spletna trgovina je last Dobra knjiga, Luka Erceg s.p., Panonska ulica 6, 2000 Maribor, ki spletno trgovino tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletni strani, so last ponudnika in se ne smejo uporabljati brez njegovega izrecnega in pisnega dovoljenja.

Včasih se zgodi, da ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov. Vsa opozorila bomo sprejeli resno in takoj popravili objavljene informacije.

Ne prevzemamo odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe informacij, objavljenih na tej spletni strani ali začasnega nedelovanja spletne strani in s tem spletne trgovine.

Pridržujemo si pravico do dnevne spremembe vsebin, napak v cenah in napisanem besedilu. Z uporabo spletne trgovine kupec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja. 

 1. Pritožbe in spori

Morebitni spori se rešujejo sporazumno. Če do sporazumnega dogovora ne pride, se spori rešujejo na pristojnem sodišču v Mariboru.

Ponudnik spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov, obligacijske predpise in druge predpise, ki urejajo ponujanje blaga in storitev preko svetovnega spleta. Ponudnik se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost, vzpostaviti učinkovit sistem obravnavanja pritožb in določiti osebo, s katero se, v primeru težav, kupec lahko poveže telefonsko ali po elektronski pošti. Pritožbo je možno oddati preko elektronske pošte info@dobraknjiga.eu ali na poštni predal društva Dobra knjiga, Luka Erceg s.p., Panonska ulica 6, 2000 Maribor.

Ponudnik bo v osmih (8) delovnih dneh potrdil, da je prejel pritožbo in uporabniku spletnega mesta sporočil, kako dolgo jo bo obravnaval ter ga vseskozi obveščal o poteku postopka.

Ponudnik se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniškega spora, vsaj kar zadeva sodno reševanje, njegova nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in stroški, ki nastanejo pri reševanju samega spora. To je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spor pred sodiščem. Zato si ponudnik prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno. 

 1. Upravljavec spletne trgovine

Upravljavec spletne trgovine Dobra knjiga na spletni strani dobraknjiga.eu je Dobra knjiga, Luka Erceg s.p.

Podatki o upravljavcu:
Naziv podjetja: Dobra knjiga, Luka Erceg s.p.
Naslov: Panonska ulica 6, 2000 Maribor
Matična številka: 8127026000
Davčna številka: SI72648317
Zavezanec za DDV: DA
Telefon: 051 696 381
E-naslov: info@dobraknjiga.eu
Transakcijski račun: IBAN SI56 6100 0001 8706 118 pri DELAVSKA HRANILNICA d.d.

Maribor, 18. september 2020