Skoči na vsebino

Kje si, Gobi?

19,90 z vključenim DDV

Dion Leonard

V tej knjigi lahko berete o človeku in psu, ter o ljubezni, ki je obema spremenila življenje.

Kje si, Gobi? je čudežna pripoved o Dionu Leonardu, izkušenem ultramaratoncu, katerega pot se je na 250-kilometrskem tekmovanju po puščavi Gobi na Kitajskem križala s potjo potepuške psičke. Ljubka živalca – ki jo je Dion pozneje poimenoval Gobi – je dokazala, da v sicer drobnem telescu skriva veliko srce. Gobi je z Dionom tekla čez velikanske peščene nasipe, po gorovju Tjanšan, skozi vasi z jurtami in po črnem pesku puščave Gobi ter ob Dionu na progi vztrajala skoraj 130 kilometrov.

 

Dobra knjiga - Kje si, Gobi? - Zaživi življenje

Ko je bil Dion priča Gobijini neverjetni odločnosti in srčnosti, je preobrazbo doživel tudi v lastnem srcu. Gobi je dovolil spati ob sebi v šotoru, dajal ji je hrano in vodo iz svojih omejenih zalog ter jo občasno nosil, čeprav bi lahko to zanj pomenilo časovni zaostanek ali celo odstop od tekmovanja. Pri dotedanjih tekmovanjih si je Dion prizadeval za zmago: želel si je biti najboljši. Tokrat pa je želel predvsem poskrbeti, da bi se njegovo prijateljstvo z Gobi nadaljevalo tudi onkraj ciljne črte. A preden je bilo sploh mogoče urediti vse potrebno, je Gobi v enem od prostranih kitajskih mest izginila neznano kam. S pomočjo neznancev in ob podpori ljudi z vsega sveta se je Dion odpravil iskat Gobi – ter se nazadnje spet srečal s to čudovito živalco, ki je njemu in vsemu svetu dokazala, da so čudeži mogoči.

Dion Leonard je leta 1975 rojen Avstralec, ki živi v Edinburghu na Škotskem. Dion se je udeležil nekaterih najtežjih ultramaratonov na svetu in jih ne le pretekel, temveč je tam tudi resnično tekmoval. Med njimi so bile tekaške preizkušnje po nekaterih najbolj negostoljubnih pokrajinah sveta, kot so tek po neizprosni maroški Sahari, 250-kilometrski maraton Des Sables (ki ga je pretekel dvakrat) in 250-kilometrska ultra čez južnoafriško puščavo Kalahari (tudi to je pretekel dvakrat). Na 45 ultramaratonih je pretekel že 7.650 km.

Odlomek iz knjige

“Nekajkrat mi je spodrsnilo in enkrat sem pošteno omahnil na levo stran ter pri tem zmočil Gobi in najverjetneje dno nahrbtnika. A Gobi se ni pritožila, ni se mi izvila niti ni poskušala pobegniti. Ostala je mirna in mi prepustila nalogo, da jo obvarujem.
Ko sva prišla do otočka na sredini, sem Gobi odložil, in stekla je naokrog, kot da je vse skupaj kakšna super pustolovščina. Ko sem preveril, da nahrbtnik ni huje moker in da sem si ga namestil karseda visoko na hrbtu, sem poklical Gobi; pri priči je pritekla nazaj k meni. Dvignil sem jo in nadaljeval kot prej.”

Naslov izvirnika: Finding Gobi
Avtor: Dion Leonard
Založnik: Društvo Zaživi življenje
Vezava: Mehka vezava
Format:  21,5 cm (v) x 14,5 cm (š)
Št. strani: 267