Skoči na vsebino
Akcija!

Nazarij, dedič apostola

Original price was: 35,00€.Current price is: 29,99€. z vključenim DDV

Hermann-Josef Zoche

Zgodovinski roman o času prvih kristjanov

Ljubezen in vera v razpadajočem mestu

Doživeta in dinamična pripoved iz časa prvih kristjanov, ko še pred leti veličastno Rimsko cesarstvo izgublja svojo mogočnost. Med kaotičnim dogajanjem, polnim bojev za prestol, spremljamo Nazarija in nekatere sokristjane, ki se v nemirnem času trudijo, da bi poenotili tudi vse bolj razklano krščansko občestvo. Čeprav imamo spočetka občutek, da bo vrtinec usode vplival zlasti na medčloveške odnose romanesknih likov, na koncu vpliva na celoten ustroj krščanske vere. Prepričljivo duhovno nadaljevanje Apostola, Zochejeve prejšnje uspešnice.

Rim, nekaj let po smrti velikega apostola Pavla. Na ulicah se vseskozi bijejo ulični boji, vse družbene skupine so vpete v boj za prestol, ki je zaradi nestanovitnih cesarjev nestabilen. Med hišami še pred leti veličastne in v svetu neprimerljive prestolnice Rimskega cesarstva se sedaj vijejo družbeni izobčenci, z njimi pa bolezni in nemir. Vojaščina je enkrat zvesta eni strani, drugič drugi – bratstvo, ki je pojilo vojake, je umrlo, sedaj je vsak zase. Vrstijo se izdajstva, izdajstvom sledijo usmrtitve, usmrtitve ustrahujejo ljudstvo, strah pa vodi v nova izdajstva. Mesto je ujeto v začarani krog, iz katerega rešitev najdejo redki posamezniki, ki sredi vihre ohranijo človeško dostojanstvo in moralo.

V teh okoliščinah se znajde tudi mladenič Nazarij, ki ga posrka in življenjsko zaznamuje neusmiljen vrtinec usode. Razpet med rimsko vojsko, tovariši, uporništvom, krščanstvom in Lucijo, svojo simpatijo, se bo moral za preživetje prignati do svojih duševnih in telesnih skrajnosti, obenem pa najti tisto, kar je v srcu njegove vere: ljubezen.

Avtor ddr. Herman-Josef Zoche dogajanje iz časa prvih kristjanov rekonstruira s posebno občutljivostjo do avtentičnosti in pristnosti zgodovinskega trenutka, zato že pozabljene in starodavne stavbe v romanu zaživijo, kot da bi se sprehajali med njimi. Še posebej tenkočutno je opisan njihov propad, ki izkazuje krhkost tistega, kar je zgrajeno na bogastvu. Tako Nazarij kot bralec se bosta morala soočiti s spoznanjem, da je zares trdno zgolj tisto, kar je zgrajeno na duhu.

Avtor: Hermann-Josef Zoche
Založnik: Društvo Mohorjeva družba
Vezava: Mehka vezava
Format: 21 cm (v) x 13,5 cm (š)
Št. strani: 424